dinsdag 16 januari 2018

Kopenhagen, 16 januari 2018

Na een goede nachtrust voor mij, ik ben als een blok in slaap gevallen, was het tijd voor de hoho bus. Eerst een lekker ontbijtje met een grote mok cappuccino en we konden er tegen aan. De hop on hop bus vertrok net om de hoek en stond al klaar.
Eerst deden we de hele route van 1 uur en 20 minuten en besloten we al rijdend waar we uit wilden stappen. Bij het bekendste plekje van Kopenhagen stond de bus wat langer stil, dus kon ik het niet laten om even een foto van de kleine zeemeermin te maken.
Ze is dus kleiner dan je denkt en tot mijn verbazing stond ze niet midden in het water op haar rots maar kon je er naar toe over een paar rotsjes.




De bus bracht ons vervolgens naar verschillende bekende gebouwen.


Dit is de bibliotheek. De nieuwe bibliotheek, het zwarte granieten gebouw rechts, is verbonden met de oude bibliotheek links.


Standbeeld met meeuw.




Wisseling van de wacht bij paleis Amalienborg. We hadden geluk. Als de koninklijke familie niet thuis is dan is er ook geen wachtswisseling.


Links en rechts bleven een uur lng stokstijf staan, de groep in het midden marcheerde het plein rond en loste bij elk wachthoekje de soldaat af. Dat ging met veel ceremonie.



"Are you talking to me?"


De frederikskerk of marmerkerk



Bij de havens lagen allemaal oude pakhuizen die verbouwd zijn tot appartementen


Sint Alban's Anglicanse kerk


Ten oosten van het Churchillpark, in de richting van de Yderhavn, staat de Gefionfontein,vernoemd naar de godin Gefion. Aan deze mythische Scandinavische godin is een sage verbonden.
De koning van Zweden zou aan de godin Gefion beloofd hebben, dat ze al het land, wat ze in één nacht kon omploegen, het hare zou mogen noemen. Daarop veranderde ze haar vier zonen in ossen en zette hen voor de ploeg. Bij het krieken van de ochtend had ze een flink stuk Zweeds land omgeploegd. Ze pakte het stuk land op en gooide het in zee en zo zou het eiland Seeland, waarop later Kopenhagen werd gebouwd, zijn ontstaan. Het gat dat ze in Zweden achterliet, het Vänernmeer, heeft inderdaad grotendeels de vorm van het Deense eiland Seeland.



Dit verdedigingswerk, kastellet genaamd, is aangelegd in de vorm van een vijfhoek met vijf bastions. In Kastellet bevinden zich een kerk, een gevangenis en een windmolen.

Het complex is eigendom van het Deense Ministerie van defensie. Onder andere de chef-staf, de Deense binnenlandse vrijwilligerstroepen, de militaire geheime dienst, het militair openbaar ministerie en de bibliotheek van het koninklijke garnizoen huizen in het gebouw.

De bouw startte in 1626 in opdracht van Christiaan de vierde van Denemarken. Zijn opvolger Frederik de derde zette zijn werk voort.


Bewerke

Zwanen in de slotgracht. Interessante bizniz onder water.




Thuis van vele militairen


Ariel, wederom. De achterste dan he. Dit bronzen beeld van de kleine meermin uit de verhalen van Hans Christiaan Andersen, was een geschenk van de Deense bierbrouwer Carl Jacobsen op 23 augustus 1913. 

Harde actie. Geloof ik, denk ik, ik weet het niet zeker. Volgens Loek moeten ze naar beneden rennen en wie in het water valt is af.


Alle duiven op Hojbro plads, sjalalalie, sjalalala.


De grote winkelstraat Stroget, was helemaal versierd met deze gekleurde parapluutjes.


We namen om 3 uur de boot voor een toer over het water.

Hier de gekleurde huizen van Nyhavn


Passagier


Ariel, nu vanaf het water. Ik heb haar van alle kanten.



Na de rondvaart liepen we via Stroget terug naar het hotel. We passeerden een Lego winkel.


Dit is een enorme wandschildering van lego.


Detail


C3PO, Luke, R2D2


Nyhavn gebouwd van lego


En mijn laatste kerst aankoop, in de Disneywinkel. Schattig he? 


De bedoeling was vanavond eten bij The King (niet Elvis) maar een gewone burger, maar die waren door de salades heen, dus loepen we verder en kwamen bij Max uit. En Max was oke en had een goede cesarsalade.


Morgen naar de vrijstaat Christiania. 











2 opmerkingen: