donderdag 29 januari 2015

Tunesië, dag 6






Donderdag, 29 januari 2015

Dag Sunpalm, we vertrekken weer. Uiteraard waren onze 2 Marokkaanse vrienden niet aanwezig om 8 uur. We vertrokken zonder hen, ze zouden zich later bij ons voegen als wij de lokale markt in Douz hadden bezocht.


We kwamen aan de achterkant binnen waar alle handelaren hun levende waar komen brengen met autootjes en paard of ezel en wagen.



Ik hen nog nooit een grotere chaos gezien dan daar. Mensen en voertuigen probeerden tegelijk binnen te komen of naar buiten te gaan. Alles stond en liep door elkaar en overal stonden groepjes met schapen, geiten, kamelen, konijnen e.d.



Schoenen! Het was wel een zoekplaatje als je 2 schoenen bij elkaar wilde hebben. En dan maar hopen dat het toevallig jouw maat was.




Kleding op keurig nette hoopjes. Lol.


En een woestijnvosje.


Verderop verkochten ze meer gevarieerde spulletjes, waaronder theepotten, waarvan ik nu de gelukkige eigenaar ben.

In Tamazret dronken we koffie, lauw, maar wel lekker en kocht ik in een winkeltje wat kruiden.


Daarna vervolgden we onze reis naar het bergdorp Matmata met troglodyten, ondergrondse grotwoningen, die ook nu nog vaak bewoond worden. Die 2 kruiken bovenop geven aan dat hier een woning is, anders zie je dat niet van veraf.


Een woning mochten we van binnen bekijken. Via de achterknt kwamen we op een open binnenplaats met rondom deuropeningen die naar de verschillende ruimtes leidden.



De woonkamer neem ik aan.


Slaapkamer


De keuken, waar de dames voor ons thee hebben gezet en versgebakken brood.


De 4 maanden oude baby des huizes die gewoon ergens oo een bank lag. Niks geen wiegjes met hemeltjes. En lachen dat hij/zij deed. Zo schattig.


De gang naar de voorkant van het huis, in de nis links stond nog een bed. 




Deze woningen en het omliggende desolate landschap zijn gebruikt in de film Star Wars. Waarop de Tunesiers meteen Holywood aspiraties kregen en dat op deze manier lieten zien:


De jongeren die uit de grotwoningen zijn getrokken hebben een ander dorp gebouwd boven de grond en dat Nieuw Matmata genoemd. Het valt op dat alle huizen in Tunesie niet af zijn, overal zie je huizen in wording, niet bewoond, half af en wel bewoond. Mensen bouwen hier als ze geld hebben en als het op is wachten ze tot ze weer geld hebben.
We trekken door naar Gabes waar we lunchten. Volgens Loek de lekkerste lunch tot nu toe: stokbroodje met van alles erop. Hij houdt niet zo van de warme lunches die we tot nu toe kregen.



Daarna over de kruidenmarkt gelopen, genoeg henna om je voor eeuwig rood te verven.


Onze eindbestemming van vandaag is de handelsstad Sfax, een de een na grootste stad met een meer modernere uitstraling. Gewone winkels, winkelstraten en veel drukte op straat.

Dit is de voorkant van ons 5* hotel. Les Oliviers Place. Met wifi op de kamer.


En dit is de binnenkant.


En dit is de koffie die ze serveren. Warme koffie!
































Geen opmerkingen:

Een reactie posten