maandag 22 september 2014

Malta, Dag 6, 22 september 2014

Vandaag gaan we weer vroeg op pad met de hop on hop off. Dit keer nemen we blauwe, noordelijke route. Eerst met de shuttle naar Sliema en daar vonden we uit dat we konden blijven zitten, de shuttle werd ter plekke de blauwe routebus.
Via Valetta naar onze eerste stop: Mosta. Naar de Mosta Rotunda. Na de St. Pieter en de Haga Sofia de grootste niet ondersteunde dome van Europa.

In de 2e wereldoorlog heeft de dome een directe voltreffer gehad van een bom, die weigerde te exploderen. De 300 mensen die in de kerk zaten hebben het kunnen navertellen. De Duitse piloot is later zijn excuses komen aanbieden, hij had zich vergist in het doel.
Dit is een replica van de onontplofte bom.


De dome was prachtig van binnen.


Deze koepel is gebouwd zonder gebruik van steigers. Onvoorstelbaar.


En zoals altijd in een kerk, schouders bedekt en blote benen ook, maar ze meten wel met 2 maten. Kelly kreeg altijd een groot schort om, Kitty alleen een schoudersjaal.


Na de Dome tijd voor een ijsje. Toen Kitty aan de beurt was stopte de machine ermee en kwam er alleen nog chocolade ijs uit. Geen probleem. Het ijs de bus in gesmokkeld. Want eten was ten strengste verboden aan boord.
Op naar Mdina, de hoofdstad tot 1571, toen Valetta het werd. Geheel ommuurd. Het lijkt op een museumstad, maar er wonen nog mensen.


Hele nauwe straatjes, waar ook nog koetsen met toeristen rondreden.


Koffietijd in dit cafeetje, met een ventilator. Heeeeeerlijk. Cappuccino, ook heerlijk. Toen Loek afrekende vroeg hij nog of het wel klopte, zo weinig was het. Maar nee, het klopte.


Heel Middeleeuws hoor. Wat waren die ridders klein.


Selfie or not to selfie?


De Mdina dungeons waren een mooi voorbeeld van waartoe de Middeleeuwers in staat waren qua martelingen, niets  was te gek. En dit was doorgaans het resultaat.


Deze arme stakker heeft geluk gehad, alleen maar de schandpaal. Waar zijn de eieren?


Daarna liepen we naar de volgende halte van de bus, de catacomben, de grot van St. Paul en de 2e wereldoorlog schuilkelders.

De omdergrondse kapel van St. Paul.


De schuilkelders, er waren heel veel van deze kamers uitgehakt in de grotten. Op een gegeven moment in april 1942 werd er zo'n 282 keer gebombardeerd. Sommige mensen sleepten hun matras naar de schuilkelder en sliepen daar.


De catacomben met een leeg graf.


Wat doen we, de bus terug of eerst lunchen. Eerst lunchen dan maar, met sandwiches en een smoothie voor Kitty.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten