dinsdag 14 februari 2017

Dag 10, 14 februari 2017, Muscat

Na de wafels reden we naar de grote moskee van Muscat. Omdat Muscat uitgestrekt is was het nog 25 km rijden. Het hoogste gebouw is het Sheraton met 12 verdiepingen en hoger bouwen ze niet, dus dan maar over een veel groter gebied.
Dit is het operagebouw. De sultan is een groot opera liefhebber.


De Sultan Qoboos moskee is geopend in 2001 en de grootste moskee in Oman. Het terrein beslaat 416.000 m2 en het complex zelf 40.000 m2. Het is gebouwd uit 300.000 ton Indische zandsteen.


De centrale koepel is 50 meter hoog. 


Dit is de vrouwen gebedsruimte waar 750 vrouwen inpassen.


Loek mocht dus niet naar binnen met zijn korte broek net over de knieen, in deze moskee waren ze zeer streng. Ik was helemaal ingepakt van top tot teen, dus mocht door. Een medereiziger kwam het fototoestel nabrengen, ik moest de fotoos maar maken.

Maar wie stond daar even later gekleed in een jurk voor me. Mister Moslim himself. Hij had snel een kleed gehuurd. Gouden handel voor de moskee, want er werden heel wat mensen weggestuurd.


In de gebedsruimte voor de mannen passen 6500 moskeegangers, ietsjes meer dan bij de vrouwen. 
Hier ligt het op 1 na grootste tapijt ter wereld. Wie goed opgelet heeft weet waar de grootste ligt:-)
Het bestaat uit 1 stuk en heeft een afmeting van 60 x 70 meter en bedekt daarmee 4343  m2 van de genedsruimte.


Ook hangt hier de 1 na grootste kroonluchter, de grootste hangt in Quatar. Hij is gemaakt van swarovskikristal en gouden metaalplaatwerk. Hij is 14 meter hoog, bevat 1122 lampen en weegt 8 ton.


Mooi he.





De verharde buitenplaats is goed voor 8000 personen en er is extra ruimte op de binnenplaats en doorgangen. De totale capaciteit komt dus op 20.000 personen.


Mr. Moslim heeft mrs. Moslima gevonden


Toen wij weer naar de bus liepen, kwamen de volgende groepen aanzetten. Er was net een cruiseschip in de haven aangekomen.


Bij het

Stond deze wierookboom. Van het sap van de boom wordt onze wierook gemaakt.



In het museum diverse opgezette dieren, fossielen en een levensgroot skelet van een potvis.






De deur naar de toiletten waren helemaal in stijl.


Deze fossiele boomstrunk dateert van 260.000 jaar terug. Het fossiel staat dus links he.


Lekker een terrasje aan de haven gepakt na een speurtocht door de soukh. Let op de Barbieroze stoelen. 


Allebei de jachten van de sultan lagen in de haven. Wat moet je er met twee?


We werden vroeg in de middag afgeleverd in ons hotel. We zijn nog een uurtje gaan lopen, maar het was bloedje heet, zodat we de rest van de middag aan het zwembad hebben gezeten in de schaduw met een drankje.
'S Avonds zijn we met z'n velen gaan eten in een pakistaans/indiaas restaurant. Het was gezellig, maar het eten, tenminste wat ik had besteld, was niet echt om over naar huis te schrijven. Chicken masala. Het was meer bot dan kip, ik heb een paar stukjes gehad, de rest was saus en heel veel naanbrood. De mango milkshake daarentegen was heerlijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten