vrijdag 8 september 2017

Ierland, Belfast, 8 september 2017, dag 2

We vertrokken om 9 uur vanuit Dundalk richting Belfast. Dag Ramada hotel.


Volgens een roulatiesysteem moesten we 2 plaatsen naar achteren in de bus en zo hadden we een royale plaats gekregen met z'n tweeen.


Van Amieke kregen we een lesje Ierse geschiedenis. Ze zou het kort houden zei ze. Goed, ik geef even een samenvatting. Ierland was vroeger 1 land en hoorde bij Engeland. Hendrik de 8e zat daar op de troon, hij was getrouwd met Anna, die hem een dochter schonk. Hendrik wilde een zoon, maar Anna, die 14 jaar ouder was kreeg geen kinderen meer. Omdat Hendrik katholiek was mocht hij niet scheiden en hij schreef een verzoek aan de paus om dat toch toe te staan. De paus zei nee. Toen stichte de koning zijn eigen protestantse Angelsaksische kerk, met hem als kerkhoofd. Hij trouwde subiet met een hofdame die hem een zoon schonk. Hij trouwde nog een paar keer en kreeg bij de volgende bruid nog een dochter, maar de andere 3 huwelijken bleven kinderloos. Omdat Hendrik van katholiek, protestants was geworden, wilde hij dat Ierland dat ook werd. Na eeuwen van onderdrukking, omdat de Ieren niet wilde switchen van geloof, werd Noord Ierland gedeeltelijk protestant, maar de rest niet. Gedoe, gedoe en uiteindelijk in 1949 werd het grotendeels katholieke zuiden een republiek, terwijl Noord Ierland Engels bleef. Toch streven ze er nog steeds naar om weer 1 gezamelijk land te worden:


Nog meer toestanden met de IRA, katholieken en protestanten die elkaar naar het leven staan in wat de Ieren zo mooi the troubles noemen. Er loopt nu een muur door Belfast, wat zeg ik: 40 muren, met daarop hekken. Men noemt het de peace lines. 


De regering wilde van de muren af, de bevolking wil ze niet kwijt. Katholieke wijken worden zo afgescheiden van Protestantse wijken. Volgens Amieke is de sfeer in Belfast best grimmig, soms wordt een Ierse bus bekogeld met blikjes. Wij hebben er niks van gemerkt.

De eerste stop was bij de Titanic experience:


Daar kwamen we van alles te weten over Belfast rond 1900. De arbeiders, de linnen industrie en  bovenal de bouw van de Titanic, de tweede van de drie zuster schepen uit de Olympic klasse. Eigendom van de White Star Line rederij.
In 1985 werd het wrak teruggevonden, onder leiding van Robert Ballard. Drie grote scheepsdelen en een hoeveelheid kleinere resten liggen op een diepte van 3800 meter op de bodem van de oceaan.

De Titanice werd op de Harland and Wolff werf in Belfast gebouwd.

Dit zijn markante herkenningspunten in de haven.


Hier werd de Titanic te water gelaten, op de grond staan de lijnen die de afmetingen van het schip aangeven.


De white Star line hield geen officiele doop. Zoals een arbeider zei: 
they just builds 'em and shoves 'em in!

Eerste klas


2e klas




Een brief gevonden in de jaszak van een overlevende.


De SS Nomadic, het laatst overgebleven White Star Line vaartuig.


Na binnen de 4 verdiepingen tellende expositie te hebben bekeken hebben we nog een rondje buitenom gelopen. In deze studio's zijn 2 seizoenen van game of thrones opgenomen.


We vervolgden met een bustoer door Belfast. Veel "murals" van de strijd tussen katholiek en protestant.


Bobby Sands, IRA lid die in hongerstaking ging in de Noord Ierse gevangenis om zo af te dwingen dat ze als politieke gevangenen werden behandeld. Na 66 dagen overleed hij op 27 jarige leeftijd. Daarna volgden er nog 9 hongerstakers.



Het parlement, Stormont. In de 2e wereldoorlog werd het gebouw besmeurd met pek en koeienstront om het te beachermen tegen luchtaanvallen. Dat zou er gemakkelijk afgaan, wat niet het geval was. 30 man hebben er 6 jaar aan geschrobt en nog is het niet meer mooi wit geworden.


Zicht op Belfast


De Albert toren, die akelig scheef staat en in de volksmond de toren van Pisa wordt genoemd.


We kwamen aan bij ons hotel, ook een Ramada. Encore genaamd. Na de koffers op de kamer te hebben gezet liepen we de stad in. 

Achter het stadhuis 


staat het Titanic monument met alle namen van de omgekomen passagiers en bemanning.


Jack?
'

We hadden een leuk restaurant gevonden, dachten we, maar toen we daar om half 7 aankwamen was ze dicht. Dan maar de KFC. 























 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten