donderdag 14 september 2017

Ierland, Tralee, 14 september 2017, dag 8

De ring of Kerry gaat geslecht worden vandaag, een 160 km lange rondweg over hetschiereiland  Iveragh. De ongeschreven wet voor bussen is: links om, dus tegen de klok in rijden.
Onderweg kwamen we kinderen in schooluniform tegen. Men gaat van 9 tot 3 uur naar school. De meesten worden per schoolbus gebracht, want iedereen woont tamelijk verspreid buitenaf. Sommige kinderen wonen al ver van het centrale opstappunt en dan moeten ze ook nog bijna 2 uur met de bus reizen, dat zijn gigantische lange dagen die ze maken.

Het was drogisch, af en toe een buitje, maar telkens als we in de bus zaten. Ierland heeft een gematigd klimaat, in de winter is het gemiddeld 6 graden, heel soms 1-2 graden vorst 's nachts, in de zomer is het gemiddeld 16 graden.

De 1e stop bij de red Fox


Bij binnenkomst stonden al hele stapels geprepareerde glazen klaar voor Irish coffee


En al is het half 10 's morgens, daar zeg je geen nee tegen.


Ierland, het land van de regenbogen.


Verdere stops bij de baai van Dingle, waar Fungi de 37 jarige dolfijn al 36 jaar meezwemt met een vissersboot. 

En bij Brendan, nationaal kampioen schapendrijven.


Deze bordercollie houdt het allemaal nauwgezet in de gaten.


Heftige hoorns bij dit ras


Bijna tijd om in actie te komen. Ze kennen 4 commando's: voorwaarts, stop, rechts, links. Zowel met de stem als met een fluitje. Elke hond heeft zijn eigen fluitsignalen. Ze kunnen een kudde precies de goede kant opdrijven, er eentje uithalen en apart meenemen. Of 2 aan 2. 


Brendan, de zeer commercieel ingestelde kampioen. In de ochtend geeft hij demonstraties, 's middags is hij op zijn boerderij.


Hoeveel schapen heeft u? Uh, bent u van de belasting, want dan heb ik er 800. (Vanaf 1000 schapen moet je namelijk belasting betalen)

"Snapt u het nu een beetje, want de schapen worden dizzy" De honden bleven ze namelijk maar van de ene naar de andere kant drijven.

Hier komt een filmpje zodra ik dat uitgevogeld heb.

Dit is het geboortehuis van Daniel O'Connell's geboortehuis in Carhan bij Cahersiveen op 6 August 1775. Hij werd politicus en had als doel gelijke rechten en religieuze tolerantie in Ierland. 
Hij was de eerste katholiek die werd gekozen in het Britse "house of parliament" in 1800.
Tja, veel huis is het niet meer, maar nog belangrijk genoeg om te stutten


We reden door Waterville waar Charlie Chaplin vaak zijn vakantie doorbracht in het Butler Arms hotel 


Dat hotel is er nog steeds.


De ring of Kerry ligt op een schiereiland achter een hoge bergketen. Vroeger kon men er niet overheen of door, dus de mensen op het schiereilnd hadden geen contact met het vaste land en andersom ook niet. Men kon simpelweg de andere kant niet bereiken. Brieven werden via Amerika naar het vastelnd gestuurd. Beetje omslachtig mensen.

Hier stopten we bij de Scarriffs. Om te lunchen en van het uitzicht te genieten.


Daarna reden we door naar


Hier hoort het verhaal van Queen Victoria bij. Die had 6 jaar van te voren aangekondigd dat ze dit gedeelte van Ierland zou bezoeken. Ze zou logeren bij het parlementslid Herbert. Die haalde alles uit de kast om zijn pas gebouwde Muckross house nog luxueuzer te verbouwen. Met de gedachte dat als de koningin tevreden was, hij land of geld of een adelijke titel zou krijgen. Toen koningin Victoria in 1861 op bezoek kwam, nam ze 200 hofdames mee, die als uitje een ritje naar dit meer maakten.



De echtgenoot van Victoria voelde zich niet zo lekker en al na 2 dagen ging de hele stoet weer terug naar Engeland. De prinsgemaal overleed niet veel later. Victoria was in rouw en heeft geen moment meer aan de Herbert familie gedacht. Die was door alle voorbereidingen in financiële problemen geraakt en ging failliet. Beetje zuur toch wel.

In Killarney (woonplaats van de directeur van Ryanair, maar dit terzijde) kregen we een jauntingtoer.
Ontmoet Billie.


We maakten een mooie rit door het park.


Zagen wat kastelen


Good boy!


Billie met Michael, de koetsier en de man van uitspraken als: love is blind, marriage is an eyeopener.
En: waarom dragen golfers altijd 2 paar sokken. Voor het gebal hij een "hole in one" heeft.


Ross kasteel was het doel van de rit. 


En terug maar weer


Om de dag af te sluiten met een lekker toetje in het Imperial hotel: frozen yoghurt mess.

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten