vrijdag 15 september 2017

Ierland, Dublin, 15 september 2017, dag 9

Voordat we op de bus stapten liepen we nog even een rondje door het park naast het hotel. Dit is een standbeeld van de Rose of tralee, het mooiste meisje welk elk jaar wordt verkozen in Tralee.


Een plant met enorme bladeren, lijkt een beetje op een enorme rabarberplant.



Op weg naar Dublin kwamen we door Adare, waar schattige cottages staan. Helemaal links een afgebrande cottage, die na jaren steggelen met de verzekering, nu herboiwd gaat worden.



Deze kathedraal van koning Cormac staat boven op rock Cashel in het graafschap Tipperary. (en we weten allemaal dat het een long way to Tipperary is) De ronde toren geeft aan dat er ook een klooster heeft gestaan, maar dat moest ws wijken voor de kathedraal. De toren diende als schuilplaats en later als opslag van boeken. Het boek van Kells komt ook uit zo'n toren.


St. Patrick, de beschermheilige van Ierland, heeft hier Cormac gedoopt. Dit kruis is een replica, het echte kruis staat beschermd binnen.


The real deal.



De kathedraal, zonder dak. De openingen naast de ramen waren bedoeld om ongezien te omgeving te bespieden op aanvallen van buiten.



De begraafplaats. Een familie koopt een graf voor de eeuwigheid en familieleden kunnen nog steeds begraven worden hier.


Bij een flinke storm is dit kruis omgewaaid.


Van dit enorme kruis is de bovenkant afgewaaid in de grote storm van 2012. Deze ligt nog steeds in stukken aan de andere kant van de muur. De gemeente wil het restaureren, maar heeft daarvoor toestemming nodig van de familie, die nu in Canada en Australie wonen. Daarvoor moet de familie naar Killarney komen om een handtekening te zetten. Tot nu toe zijn ze nog niet op komen dagen.


De kapel is in zijn geheel hersteld. Aan de buitenkant zie je ook dat deze veel lichter van kleur is.


Tombe van Cormac.


Keuken van het mannenkoor dat elke dag zong in de kathedraal. Ze werden gescout als ze per ongeluk aan het zingen waren tijdens landwerk en min of meer verplicht te komen zingen. Gratis, tegen kost en inwoning, want ze leefden met z'n veertigen in het huis en kwamen niet mee thuis bij hun gezin. Dat gezin werd wel onderhouden door de kerk, maar toch.


Ze hadden geen cent te makken maar wel af en toe kleding en schoeisel nodig. Dan lieten ze dat maken bij een schoenmaker en tegen de tijd dat er betaald moest worden lieten ze deze penning zien en dan was de schoenmaker verplicht het schoeisel gratis mee te geven. Nou, lekker dan.




We zitten nu in Rochestown lodge hotel in de wijk Dun Loaghaire in Ath Cliath oftewel Dublin.

Nog wat weetjes: ierland heeft 26 graafschappen en 4 provincies. Noord Ierland heeft 4 graafschappen.

Trouwens ene Brendan heeft rond 500 na C  Amerika ontdekt. In een eenvoudig zeilbootje. Er zijn boeken over geschreven en nadat men zich serieus ging afvragen of dat wel mogelijk was, heeft een pubeigenaar in 1973 de reis overnieuw gemaakt. Wel met een volgboot, maar zelf met de weinige middelen die de monnik Brendan had. Hij bereikte Amerika.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten