zaterdag 16 september 2017

Ierland, Dublin, 16 september 2017, dag 10

Vandaag stond er 's ochtends een stadsrondrit op het programma. We reden langs Lle bezienswaardigheden. Dit zijn de herten in het Phoenixpark. We herkenden het park, omdat we daar 10 jaar geleden helemaal doorheen zijn gelopen.


Dit is de ambtswoning van de president in het park.


Bij dit kruis heeft Paus Johannes de tweede een mis opgedragen, 29 september 1979 voor meer dan een miljoen mensen. Amieke beweerde dat get er 5 miljoen waren, maar we nemen haar tegenwoordig met een kilootje zout.


Hier het enorme terrein van de Guinness brouwerij. De brouwerij werd gesticht in 1759 door Arthur Guinness. Hij liet bij de oprichting vastleggen dat de brouwerij de komende 900 jaar niet verplaatst mag worden. Dus nu ligt de bierhandel midden in Dublin. Hij is trouwens pas geleden verkocht aan de Amerikanen. Met de opbrengst heeft de familie een kerk in Dublin laten restaureren. Daarna vroegen ze of het geen goed idee was om een beeldje van de oprichter Arthur in de kerk te plaatsen. En dat gebeurde. Ik zie nog geen beeldje van Freddy Heineken in de Munsterkerk in Roermond komen.


We zouden daarna naar de Jameson whisky distilleerderij, maar die wa vandaag gesloten. Maar beter ook, want de echte distilleerderij zit in Cork en de fabriek in Dublin is meer een museum. We gingen in plaats daarvan naar

En deze was nog echt in gebruik.


Eerst een stukje geschiedenis, o.a. over de grote brand in 1875, toen 5000 vaten in vlammen ophingen en de brand niet geblust kon worden met water. De brandende whisky verspreidde zich als lava door de straten en het was aan de geniale inval van captain James Robert Ingram van de brandweer te danken dat niet half Dublin affikte. Hij beval zijn mannen om mest vanuit de stallen op de brandende alcohol te scheppen en zo stopte hij de brand.


Deze broers hebben de distilleerderij in 2015 weer naar de oude plek gebracht in Dublin.


Voor whisky heb je 3 ingredienten nodig: gerst, water en gist. Van het graan wordt een beslag gemaakt, dat men vervolgens laat gisten. Gist zet de in het beslag aanwezige suikers om in alcohol. Zo ontstaat een vloeistof met een alcoholpercentage van ongeveer 7,5%. Deze vloeistof wordt gedistilleerd waarbij ongewenste stoffen in de spoeling achterblijven en de damp met een hoger alcoholpercentage opgevangen en gecondenseerd wordt. Vervolgens wordt dit resultaat verdund tot het alcoholpercentage 65% bedraagt, en in eikenhouten vaten opgeslagen om te rijpen. Na een bepaalde tijd (afhankelijk van de toepasselijke wetgeving) mag ze whisky genoemd worden en wordt ze gebotteld. Anders dan bij wijn stopt het rijpingsproces bij het bottelen en is de drank lang houdbaar zonder smaakverandering. De leeftijd van een whisky slaat daarom op de tijd dat hij gerijpt heeft.
Bij Teeling rijpt de whisky 6 jaar en 1 dag, dat is een dag langer dan de Schotse variant.

Hier wordt de drab verwarmd



De gistvaten


2 dagen oud


Deze koperen ketels heten Alison, Nathalee en Rebecca naar de dochters van de eigenaar en kunnen resp. 15000, 10000 en 9000 liter vloeistof bevatten. De vloeistof wordt drie keer gedestilleerd.


Ze rijpt in verschillende vaten. Het eerste jaar gaat 5 % verloren, elk jaar daarna 2%.


En toen mocht er geproefd worden. Het was een behoorlijk verwarmend drankje.


Daarna weer de bus in voor de rest van de toer. De deuren in deze wijk hebben allemaal verschillende kleuren. Dat is nog iets van vroeger, toen mannen steevast de kroeg in doken 's avonds en na afloop het verkeerde huis betraden, want, hee, alle deuren lijken op elkaar.



Na een grote brand werd verordend dat elke open haard zijn eigen schoorsteen moest hebben. Toen had elke kamer een haard, dus stonden er evenveel schoorstenen als er kamers waren. Soms nog wel meer, om de buren de ogen uit te steken met verzonnen kamers. 


De middag was ter vrije besteding, dus we doken het natuur historisch museum tegen met allemaal opgezette dieren. O.a. dit fraaie exemplaar. Kelly!


Een potlood entende vleermuis. Hee pssst, meisje, wil je wat moois zien?


Bij de Christchurch stond dit bankje met "zwerver".


Een enorme kerk met een boog die over de weg naar een ander gedeelte van de kerk leidt.



En toen begon regenen. Waarom ook niet. We zijn een bakkerij ingedoken en we hebben nu ongeveer het hele assortiment van the great British bake off wel geprobeerd.
Daarna een guinness in de pub, waar een paar vrijgezelle feestjes bezig waren. Het was reuze gezellig aan die kant. Bijna iedereen ging om 5 uur mee terug naar het hotel, want in de stad blinven en daar een hapje eten zag niemand meer zitten met die regen. We hebben net beneden gegeten, ik wilde een beetje gezond doen door een salade te bestellen. Ik kreeg me daar een teil sla, met parmezaanse kaas en bergen met bacon en kip. Amerikaanse toestanden. Nu uitbuiken. Morgen inpakken en naar het vliegveld voor de volgende halte: York in Engeland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten