donderdag 10 september 2015

Cuba. Dag 3, donderdag 10 september 2015

Santiago de Cuba-El Cobre-Bayamo



We  vertrokken om 9 uur voor een bezoek aan El Cobre (iets buiten Santiago) waar zich de beroemdste kerk van Cuba bevindt; de Basilica de Nuestra Señora de la Caridad del Cobre. 



Dit is het heiligdom van de Virgen del Cobre, de beschermvrouwe van Cuba. 

Het verhaal gaat dat dit beeldje door vissers in zee gevonden is, juist toen ze dachten door een orkaan te zinken. Het werd windstil en ze zagen deze Madonna drijven. Toen ze uit zee werd gevist bleken haar kleren kurkdroog.



Nu staat ze hoog in de kerk in een vitrine.


Mensen komen hier bidden en laten dan iets achter als offergave. De gekste dingen, zoals allemaal stethoscopen, medailles, bruidspoppetjes, blikken autootje enz. 


Kaarsje opsteken.


Dit is niet de bruid, maar een meisje wat 15 jaar wordt. Ze krijgt dan een groot feest en laat foto's maken in een bruidsjurk.


De hoofdweg van Cuba, aangelegd in 1930, die van oost naar west voert, zeg maar onze A2, is niet te vergelijken met een normale snelweg. Alles loopt en rijdt op die weg, onze chauffeur moet telkens slalommen. Overal gaten in de weg, soms zo diep dat de bus eromheen moet.


In dit tentje dronken we een plaatselijke specialiteit, vruchtenbowl en werden we getracteerd op muziek. 


En dansles, 1, 2 cha-cha-cha.



We lunchen in Bayamo en verkennen deze fascinerende koloniale stad, gelegen aan de gelijknamige rivier. Bayamo heeft een lange geschiedenis van rebellie en vanwege het feit dat de inwoners de stad in 1869 in brand staken om zo te verhinderen dat het gezag weer in handen zou vallen van koloniale troepen, werd ‘La Bayamesa’ later tot het Cubaanse volkslied verkozen. Deze man Pedro Figueredo, heeft het gecomponeerd. De tekst en muzieknoten staan ernaast.



Loek is helemaal in zijn element met al die mooie klassiekers.


Na een uurtje in Bayamo te hebben vertoefd, bracht de bus ons naar een verzamelpunt, waar we met buitenmaatse 4 WD stationcars met ruimte voor 11 personen inclusief chauffeur in 40 minuten naar boven hobbelden naar ons hotel in Santo Domingo. Midden in de bergen. Met alleen een tasje met kleding en toiletspullen voor morgen, de kofers bleven in de bus. 


Plaatselijk wild.  


Uitzicht vanaf de receptie (met wifi)








Geen opmerkingen:

Een reactie posten