woensdag 11 september 2013

Dag 11, Vicksburg

Onze persoonlijke keuken, er was niemand anders bij het ontbijt. Morgenochtend ergens anders ontbijten,  dat er eens wat fatsoenlijks in komt.

Daarna reden we naar het Vicksburg National Militairy Park. In het bezoekerscentrum werd uitgelegd hoe de oorlog tussen Noord  (de unie) en Zuid  (de confederatie) verliep. 

DE BELEGERING VAN VICKSBURG


Vicksburg is vooral bekend van de belegering tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. In een notendop: de zuidelijke staten hebben zich afgescheiden van de Verenigde Staten vanwege onenigheid over het invoeren van slavernij in nieuwe staten, waarop de overgebleven, noordelijke staten (the Union) de zuidelijke (the Confederates) aanvielen. 
Vicksburg was in handen van de zuidelijke staten en door zijn hoge ligging aan de Mississippi waren de zuiderlingen in staat om de handel op de rivier (de slagader van Amerika) te beheren. Reden voor Generaal Grant om in 1863 te proberen om Vicksburgs te veroveren. Nadat diverse pogingen om de stad bij storm in te nemen waren mislukt, besloot Grant om de stad te belegeren. Een grote rol in de belegering speelden de nieuwe oorlogsschepen. Radarboten die met bepantsering waren omgebouwd tot slagschepen en zo via de Mississippi voorraden naar het leger bracht. Een hachelijke onderneming, want ze werden vanaf Vicksburg zwaar onder vuur genomen. Toch is er maar 1 boot gezonken.

USS Cairo
USS Cairo

Uiteindelijk moesten de zuiderlingen onder gezag van Pemberton zich overgeven op 4 juli 1863. En tot de Tweede Oorlog werd daarom Independence Day in Vicksburg niet door de blanke bevolking gevierd, alleen door de African-Americans, de (afstammelingen van de) bevrijde slaven.Vrij snel na de burgeroorlog werd het gebied rondom Vicksburg, waar de noorderlingen en de zuiderlingen in loopgraven soms oog in oog met elkaar stonden, uitgeroepen tot een nationaal park. Na een reünie van soldaten uit beide kampen in 1917 werden er in het park monumenten opgericht voor soldaten uit verschillende staten. 


De route besloeg  ongeveer 25 km. Met 15 punten waar je uit de auto kon en wat bezichtigen. Overal langs de route stonden standbeelden, herdenkingsstenen, zuilen, monumentjes om de militairen te gedenken. En dat waren er veel, elke legereenheid had zijn eigen herdenkingssteen. Ook stonden er borden waar, welke slag was geleverd.


Dit huis, het Shirley huis, is gerestaureerd tot zijn oorspronkelijke staat in 1863 en het is het enige huis dat nog is overgebleven uit die oorlogstijd. Het diende als hoofdkwartier voor de 45 Illinois infanterie.


Maar wat een jurken hè?

Het was een uitgestrekte vlakte waar we reden, heel heuvelachtig en veel bomen.



USS Cairo, in 1960 van de bodem gelift en tentoon gesteld.


Er zijn graven van 17.000 militairen, waarvan 13.000 onbekend.

Beneden Loek de Mississippi, de rivier waar het allemaal om te doen was.

Na de route gaan lunchen, waar de serveerster iets uitkraamde wat leek op: duyuneesomelse? No sweetie, we don't need something else.

In Vicksburg bleek een klein Coca Cola museum te zitten.

ter ere van het feit dat hier de eerste cola gebotteld werd door:

Dat was wel leuk om te zien, de eerste flesjes

Een siroop dispenser

De bottle machine, waarbij de bediende veiligheidsbril en handschoenen droeg, want de flesjes hadden nog wel eens de neiging uit elkaar te spatten.

Wat zal het vandaag zijn?

En tot slot een ijskoffie in dit geinige cafeetje.

Vanmiddag onverwachts Thijs en Kim op skype gehad. Leuk!

Gegeten bij Shoney's, daarvoor hoefden we alleen de parkeerplaats over te steken. De serveerster had ondertiteling nodig, het Mississippi accent is onverstaanbaar. We kwamen er wel uit, want wat we bestelden kwam uiteindelijk ook op tafel.

Loek is nu een typisch Amerikaans programma aan het kijken, hardcore pawn, hilarisch, over een pandjeshuis, veel boze klanten, heel veel   "piep, piep, piep"  bij elke vloek en dat waren er af en toe zoveel dat ik alleen maar hoorde piepen. Wat kunnen die mensen tekeer gaan zeg.

Morgen naar Memphis, met misschien een uitstapje naar Arkansas, weer een nieuwe staat op een ansichtkaart.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten